Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мудис понижи оценките си и за основните промишлени и банкови групи в Италия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Международната рейтингова агенция Мудис понижи късно снощи оценките си за основните промишлени и банкови групи в Италия, сред които са Ени, Енел и УниКредит.

Агенцията намали с една степен рейтинга на основната италианска петролна компания “ЕНИ”, на електрическата компания “ЕНЕЛ”, както и с две степени този на промишления комплекс “Финмеканика”. Дългосрочната перспектива за тези компании остава негативна.

Рейтинговата агенция понижи също и оценката си за двете най-големи италиански банки – “Уникредит” и “Интеза Санпаоло”. Техният дългосрочен рейтинг беше намален с два пункта до ниво А2.

Ден по-рано, агенцията намали кредитния рейтинг на самата Италия заради големия й държавен дълг и слабия икономически растеж на страната. Беше намален също и рейтинга на държавните пощи и на 30 италиански общини с големи заеми, чиито финанси ще бъдат засегнати от правителствената програма за икономии. Очаква се скоро правителството на Силвио Берлускони да изготви пакет от мерки за съживяване на икономическия растеж, с цел кризата да бъде овладяна.

Информацията е на кореспондента на БНР в Рим Ирина Стоилова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна