Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат онлайн система за стажовете на студенти

Снимка: БГНЕС

Велина Сашева

Онлайн система, в която университетите ще искат от бизнеса стажове за своите студенти ще въведе Българската стопанска камара до 15 дни. Това стана ясно на среща на Камарата с ректорите на някои университети.

Срещата на БСК и ректорите доведе до съгласие за необходимите промени във висшет ообразование, коментира изпълнителният председател на Камарата Божидар Данев:

Разходите за образованието трябва да имат все по-голям дял в бюджетните разходи. Изискванията към съответните университети да бъдат уточнени, за да може да се разпределя съответно държавната поръчка и финансирането на студентите. 

БСК представи тези въпроси още през август. Предложението включва и отпускане на субсидии за частните университети, ако обучават по желани за бизнеса специалности. Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев обаче изрази несъгласие с тази позиция:

Категорично неправилно, тъй като частното образование да съсредоточава усилията си единствено в печеливши области. Ние не намираме подкрепа от българския бизнес като цяло. Няма интерес да инвестира в образованието като цяло. Има хора - практици, които работят много добре в дадени области. Не е задължително студентите да слушат само лекции на одъртели професори. Това ще бъде от полза и за двете страни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна