Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Наполитано изказа съмнения в правителството на Берлускони

Президентът Джорджо Наполитано и премиерът Силвио Берлускони
Снимка: БГНЕС

Италианският президент Джорджо Наполитано днес изрази дълбоко безпокойство за това дали правителството на премиера Силвио Берлускони е способно да взема жизненоважни решения за страната, включително мерки за борба с икономическата криза, предаде Ройтерс. В необичайно остро изявление, разпространено след като дясноцентристкото правителство не успя да получи одобрението на парламента за миналогодишния баланс на държавните разходи, Наполитано каза, че премиерът трябва да даде "убедителен отговор".

Споменавайки за "остро напрежение" в правителството, Наполитано заяви, че забавянето в провеждането на неотложни политически решения повдига "въпроси и тревоги". Въпросът е дали управляващото мнозинство е способно да работи с необходимата сплотеност за гарантиране приемането на неотложни мерки, се посочва още в президентското изявление.

Опозицията призова Берлускони да подаде оставка, след като правителството не успя да прокара в парламента документ за държавните разходи поради липса на мнозинство. По време на вота отсъстваха ключови лидери на управляващата коалиция като министърът на икономиката Джулио Тремонти и ръководителят на Северната лига Умберто Боси. Във връзка със случая Берлускони ще поиска вот на доверие, заявиха вчера негови помощници след среща на лидери на дясноцентристката коалиция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна