Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Kатедралата "Сейнт Пол" може да бъде затворена заради протестите в Лондон

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Една от най-големите забележителности на Лондон - катедралата "Сейнт Пол", може да бъде затворена заради големия брой лагеруващи наблизо антикапиталистически демонстранти, които пречат на нормалната й работа.

Говорител на църковните власти заяви, че катедралата "Сейнт Пол" може да бъде принудена да затвори вратите си заради присъствието на прекалено много активисти на движението "Окупирай Лондонската стокова борса" в двора на катедралата. Размерът и характерът на лагера на демонстрантите от събота насам карат властите да преосмислят решението си катедралата да продължи да бъде отворена, обясни говорителят.

В понеделник църковните власти заявиха, че ще се опитат да осигурят нормален достъп на всички поклонници въпреки протестите в двора на катедралата. Днес обаче те вече не са сигурни дали ще могат да гарантират сигурността на хилядите поклонници и посетители. В декларация на катедралата се изтъква, че последиците от затварянето на катедралата не трябва да се приема с лека ръка. Антикапиталистическите протести в редица големи градове по света последваха инициативата на движението "Окупирай Уолстрийт" в Ню Йорк.

Информация на кореспондента на БНР в Лондон Веселин Паунов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна