Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силите на ПНС превзеха Сирт

Силите на либийския Преходен национален съвет съобщиха, че са превзели и последните позиции на верни на Муамар Кадафи бойци в родния му град Сирт и сега държат целия град, предадоха световните агенции. "Сирт е освободен. Тук няма вече сили на Кадафи", каза полковник Юнус ал-Абдали, командващ операциите в източната половина на града. По думите му либийските сили преследват в момента бойците на Кадафи, които се опитват да избягат.

Друг командир от фронтовата линия потвърди превземането на средиземноморския град, който бе последната значителна крепост на кадафистите почти три месеца след свалянето от власт на бившия лидер.

Според репортери на мястото окончателният щурм започнал рано сутринта и продължил около час и половина. Малко преди това пет коли с кадафисти се опитали да избягат от града по крайбрежната магистрала, но били убити от революционерите. Сили на преходното правителство издигнаха новия национален флаг на Либия в центъра на Сирт, предаде Ройтерс, като се позова на очевидец. Силите на ПНС стреляли във въздуха, ликувайки, докато знамето се издигало над голяма сграда в града.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна