Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кадафи е загинал, потвърдиха представители на новата либийска власт

Снимката, разпространена по телевизионни канали, която показва окървавено тяло, за което се твърди, че е на Кадафи.
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Бившият либийски лидер Муамар Кадафи е починал от раните си, получени по време на залавянето му близо до родния му град Сирт, потвърдиха представители на Преходния национален съвет (ПНС) в Либия. 

Говорителят на ПНС Абдел Хафез Гога заяви, че Кадафи е бил убит от силите на новия режим при последната им битка срещу Сирт. Обявяваме на света, че Кадафи беше убит в ръцете на революцията. Това е исторически момент. Това е краят на тиранията и диктатурата. Кадафи се срещна със съдбата си, обяви Гога.

Висшият военен представител на ПНС Маджид заяви по-рано за Ройтерс, че Кадафи е бил заловен и бил ранен в двата крака при опита си да избяга с конвой, който бил нападнат от военни самолети на НАТО. Той също така беше ранен в главата. Имаше много стрелба срещу неговата група и той умря, каза още Абдел Маджид.

Това е много велик ден за либийския народ. Чакаме този момент на освобождаване отдавна и хората празнуват не само освобождаването на Сирт, но и информацията, която получихме, че е била заловена голямата риба в Сирт и той е бил преместен в Мисурата. Работим за потвърждаването на новината от Мустафа Абдел Джалил от ПНС в Бенгази, каза говорителят на ПНС Махмуд Шамам след новината за намирането и залавянето на Кадафи.

Тялото на либийския лидер Кадафи е било отнесено на тайно място от съображения за сигурност, заяви за Ройтерс Мохамед Абдел Кафи, представител на ПНС.

Междувременно телевизионни мрежи, включително телевизия "Ал Джазира", показаха снимка на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, очевидно мъртъв и с кръв на лицето. Телевизия "Ал-Арабия" пък съобщи, че тялото на Кадафи е пристигнало в Мисурата. Телевизионният канал обяви, че ще получи позволение да го заснеме.

Либийски военен представител потвърди, че снимката на мъртъв мъж, който прилича на Муамар Кадафи, показана по "Ал Джазира", е на бившия либийски лидер. На въпрос на телевизията дали снимката, излъчена по сателитния канал, е на Кадафи, полковник Мустафа Ноа, член на комисията по сигурност на ПНС в Триполи, заяви: Да, това е така.

Английската версия на "Ал Джазира" излъчи кадри, които ясно показват тялото на бившия либийски лидер Кадафи, влачено по улицата от бунтовници. Кадрите показват полуголото тяло на сваления либийски лидер без риза. Лицето му е зачервено и окървавено, вижда се дупка от куршум отстрани на главата. До лицето на Кадафи се виждат краката на униформен боец от силите на преходното правителство.

Синът на сваления либийски лидер, Мутасим Кадафи, е бил заловен жив в Сирт от силите на ПНС, съобщиха арабски сателитни канали. Новината бе разпространена от "Ал Джазира" и "Ал Арабия", но без много подробности. "Ал Арабия" съобщи, че ще излъчи кадри на Мутасим след задържането му.

Смята се, че синът на Муамар Кадафи, Сейф ал-Ислам, все още е на свобода в либийската пустиня, заяви член на ПНС. Абделмаджид Саиф ал-Наср каза за "Ал Джазира", че Сейф ал-Ислам последно е видян в района на Бани Уалид и се смята, че той е "в пустинята" около града. Той обаче скоро ще бъде заловен, каза Саиф ал-Наср. Сейф ал-Ислам е издирван от Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството.

В Сирт медици заявиха, че министърът на отбраната от сваления режим Абу Бакр Юнис е бил убит в последната битка за родния град на Кадафи. Тялото му бе идентифицирано в полевата болница, където беше докарано с камион, каза доктор Абду Рауф.

НАТО заяви, че проверява съобщенията за залавянето на Муамар Кадафи в Либия и че това ще отнеме известно време. Ние проверяваме и преценяваме ситуацията. Очевидно има много важно развитие, чието потвърждение ще отнеме време. Ако е истина, то тогава днес наистина е исторически ден за народа на Либия, обяви алиансът. Самолет на НАТО тази сутрин е ударил два военни автомобила на силите на Кадафи в района на Сирт, съобщи също говорител на НАТО. Около 8.30 часа местно време самолет на НАТО е ударил два военни автомобила на силите на Кадафи, които са били част от по-голяма група, движеща се в околностите на Сирт, каза говорителят на НАТО полковник Ролан Лавоа.

Държавният департамент на Съединените щати заяви, че засега не може да потвърди залавянето на сваления либийски лидер Муамар Кадафи и информацията, че той е ранен в двата крака. Видяхме съобщенията на медиите, но не можем да ги потвърдим, каза говорителката на Държавния департамент Бет Гослин.

Холандският премиер Марк Руте нарече залавянето на Кадафи "добра новина", ако е истина. Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че либийският народ е този, който трябва да реши съдбата на Муамар Кадафи. Премиерът на Италия Силвио Берлускони заяви, че войната в Либия е "приключила" след съобщенията, че сваленият либийски лидер Муамар Кадафи е бил заловен или убит, предаде агенция АНСА. Sic transit gloria mundi (Така преминава световната слава), е казал на латински Берлускони за своя стар съюзник.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна