Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: България ще има активно президентство

Снимка: БГНЕС

България ще има активно президентство, България ще има динамично президентство. Това каза на първата си пресконференция като новоизбран президент на България Росен Плевнелиев.

В него още от първия ден ще бъдат отворени вратите за гражданските институции, за регионите, за да можем заедно да задаваме посоката на дългосрочното развитие на България. Искаме президентството да стане център-нападател по националните приоритети, искаме да стане стратегически център на България за визия и за приоритетите на държавата. Искаме в президентството да се случи дебатът за приоритетите и за решенията по тях, каза още той.

Българското президентство ще работи за обединението на нацията около тези приоритети и дава категоричната заявка за надпартийност, за прагматичност, динамизъм, за търсене на конкретни резултати. Поехме ясни ангажименти, че няма да разделяме, няма да си правим собствени сдружения А, Б, В, Г, каза Плевнелиев.

Реформите ще бъдат в дневният ред на президентската институция още от първия ден, обеща Плевнелиев и допълни, че става въпрос за реформите в системата на правораздаването, пенсионната реформа, реформата в системата на здравеопазването и административната реформа.

Категорични ангажименти за външна политика, базирана на националния интерес, за приоритети в енергетиката, които са по-различни от просто един голям шлем. Ако изобщо говорим за Голям шлем, то той е шлемът на енергийната ефективност, на енергийната независимост, на либерализацията на пазарите на ток и на енергия в България. Няма по-важна цел за нас от това да стартираме мащабни програми, така че никой да не може да спре кранчето на България, защото ако искаме фабрики, инвестиции и работни места на нас ни трябва свързаност във всичките й аспекти, каза Плевнелиев. 

Новоизбраният президент заяви, че президентството ще подпомогне усилията на МВнР за решаването на казуса със българските посланици и консули, членували в ДС. Това ще е едно от първите действия, които ще направим. Бързичко ще позабравим тоталитарната държава, защото модерната държавност е коренно различна, каза още той.

От своя страна Маргарита Попова каза: Тази вечер България и българите направиха своя избор. Преди години България и българите направиха своя цивилизационен избор. Тази вечер България и българите го потвърдихме. Нашето бъдеще, нашата посока и нашият път е ЕС и евроатлантическо сътрудничество. Няма отклонение от избрания път и това е победата за България и българите.

Тя увери, че президентската институция ще бъде символ на достойнството и гордостта на българите и България: Ще оправдаем доверието на всички, които гласуваха за нас, и ще направим по-малко критични и по-малко недоверчиви тези, които не дадоха своя глас за нас. Европейското развитие е в наши ръце. Ще работим много мотивирано.

Надявам се с днешния ден – тази тежка предизборна кампания да отшуми и всички ние да се захванем за работа, защото живеем в най-тежкото време след войната. Тук са всички посланици от Щатите до Гърция и могат да го потвърдят и за техните страни, каза премиерът Бойко Борисов. Той добави: От днес нататък Росен и Марга са г-н Плевнелиев и г-жа Попова. Да си гледат президентството. Ако имаме допирни точки, те ще бъдат само по работа.

Благодаря и голям поклон на българския народ. Лично аз се съмнявах дали може да се отсее от всичко това, което се изливаше от телевизии и радиа, от това как обикаляха от едно студио в друго, по две на ден, и казват, че имало едва ли не медийно затъмнение и нямали глас, нямало демокрация. Аз не мога да си представя що за наглост е това. При такава съкрушителна загуба, дори да не искаш да поздравиш победителите, е лошо възпитание. Това не ме учудва, защото това е манталитетът на комуниста – своите грешки да ги прехвърля на другите хора. Тези, които взривяваха църкви, убиваха хора – да говорят за страх. Комунистите да са гарант за демокрацията. Що за наглост е това? Кога сте били вие гарант за демокрацията в България? В Белене, в лагерите ли, къде сте били демократите? Давам право на Станишев или който иска да отидем и да ми извади досието, което са ми направили – дете съм бил, и са подчертали с червено – внук на монархофашист, враг на народната власт, да не се допуска до ръководни постове, коментира премиерът.

Борисов се обърна към Станишев с думите: ГЕРБ вече 5-6 години където ви засрещне, там ви бие. Нямате право да подценявате хората, които гласуват за нас.

Борисов заяви категорично, че той няма да се кандидатира за поста президент след пет години: Толкова съм се уморил вече, а имаме да довършим много работа. Заслужавам и да си почина, ако ми остане време в края на живота. Повече такива въпроси нагли, не искам да чувам. Постъпихме максимално честно. Видяхте, че това е партиен вот. Който бяхме посочили от ГЕРБ, той щеше да стане президент. Ние избрахме възможно най-доброто, което имаше в партията. Аз съм премиер и искам да си остана премиер. Давам го този пост на най-добрите.

На въпрос дали ГЕРБ „не е преяла с власт” Борисов отговори: Вече две години и половина си носим кръста и си носим цялата отговорност сами. Изразът „преяде ли ГЕРБ с власт” в България не е правилен. Искам да припомня, че когато беше СДС на власт имаше президент от СДС, премиер от СДС, председател на НС от СДС, главен прокурор от СДС, т.е. цялата власт. След това БСП. До днес те бяха моите министри. От днес нататък НСО е тук и си ги поема. Ако имаме допирни точки винаги сме готови да се отзовем на среща.

Ако не бяхме спечелили изборите тази вечер щеше да ни се иска оставката. Бяхме длъжни да ги спечелим. Разликата е това, че това наистина не са партийни хора и че действително ние сме демократи и те имат пълната възможност да развиват качествата си такива каквито имат да направят визия каквато имат. Ние партийна задача за президентството не сме дали. Само платихме кампанията като партия,
обясни премиерът

Не съм дал един лев за глас. И няма и да дам. И най-евтината кампания пак си я направихме ние, каза премиерът.

Борисов беше категоричен, че следващият министър на правосъдието няма да бъде Искра Фидосова.

За първи път президентски избори се печелят от политическа формация, без да има политически договорки с която и да е друга политическа формация и по-специално ДПС, каза председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов.

На избори 2011 ГЕРБ печели 1 556 000, което сравнено с 2007 г. е с 405 930 гласа повече, подчерта Цветанов и добави още: 993-ма общински съветници печели ГЕРБ през 2007-а, през 2011-а са 1601 или с 608 повече общински съветници. От 264 общини в страната, само в 24 ГЕРБ има по-нисък резултат на общински съветници, в 22 общини имаме изравнен резултат, а в 218 общини имаме прираст на общинските съветници.

Цветанов определи изборите като изключително тежки.

Още по темата:

Росен Плевнелиев е новият президент на България

Росен Плевнелиев: Имаме сключен ясен договор с хората, които ни подкрепиха

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна