Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яне Янев: Плевнелиев трябва да се дистанцира от политическите процеси в страната

Снимка: БГНЕС

Много се радваме, че за пръв път от 22 години в президентството Ахмед Доган няма задкулисно да дирижира процесите. Това заяви пред БНР лидерът на РЗС Яне Янев. Според него новият български президент трябва да се дистанцира от политическите процеси и да създаде нов имидж на страната.

Победата на ГЕРБ на изборите Янев си обяснява така: Хората не пожелаха да уволнят Бойко Борисов, защото не виждат сигурност на фона на финансовата и икономическа дестабилизация на цяла Европа и се страхуват за най-близкото си бъдеще. Поради тази причина хората запазиха статуквото. РЗС продължава да твърди, че моделът е сбъркан и тя трябва да бъде тотално променена. Правилата, по които се провеждаха изборите, трябва да бъдат сменени из основи, в противен случай следващите избори ще бъдат окончателно като покупко-продажба, като таен търг с наддаване от 20 до 200 лв. за глас. На България не е необходимо само смяна на ГЕРБ, а смяна на модела.

В България текат изключително динамични политически процеси. Ако те продължат със същия темп, може да се окаже, че на следващите парламентарни избори ДПС ще стане втора политическа сила и ще победи БСП, смята още лидерът на РЗС. Той добави още:

За РЗС резултатите, особено по пропорционалните листи за общински съветници, в национален мащаб са двойно по-високи отколкото за президентските. Това показва, че РЗС по партийните листи в национален мащаб има 5% от вота, което ни нарежда на 4-то място от парламентарните партии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна