Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийското правителство одобри план за диалог с опозицията

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Арабската лига обяви, че сирийското правителство е одобрило арабския план за диалог с опозицията и стъпки за прекратяване на продължилото 7 месеца кръвопролитие, предаде Ройтерс. Арабската лига подчертава необходимостта от незабавно, пълно и точно прилагане на точките от плана, пише още в комюникето. Цитиран от Франс прес представител на Арабската лига заяви, че сирийската делегация е приела споразумението без резерви и в неговата цялост.

Панарабската организация отбелязва, че комисията, натоварена да следи за изпълнението на плана, трябва периодично да докладва на Министерския съвет на Лигата.

Планът предвижда Сирия незабавно да освободи затворници, задържани от февруари, да изтегли силите си за сигурност от улиците и жилищните райони, да позволи изпращане на наблюдатели на Арабската лига и да започне диалог с опозицията. Сирия е приела и да позволи на медиите да отразяват обстановката.

Сирийският национален съвет, който обединява мнозинството опозиционери в Сирия, заяви, че Дамаск е отвърнал на предложението на Арабската лига с нови репресии, и отново поиска от организацията да замрази членството на Сирия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна