Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провал на споразумението за Сирия ще бъде катастрофа, предупреди Арабската лига

Набил Елараби
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Генералният секретар на Арабската лига Набил Елараби предупреди, че провал на споразумението, договорено от неговата организация за прекратяване на насилието в Сирия, би било "катастрофално" за страната и региона, съобщи Франс прес.

Провалът на арабското решение ще има катастрофални последици за ситуацията в Сирия и региона, заяви в изявление Елараби и призова за незабавен край на кръвопролитията. Изявлението беше оповестено след срещата на генералния секретар с Бурхан Галиун, който е лидер на опозиционния Сирийски национален съвет.

Елараби изразява също дълбоко съжаление и изключителна загриженост за продължаващото насилие в различни региони в Сирия, предупреждавайки за опасностите от това да не бъде постигнат напредък по прилагане на арабския план. Арабската лига иска да избегне подобен изход, добавя той. По тази причина генералният секретар призовава сирийското правителство да предприеме незабавни мерки за прилагане на арабския план, с който се е ангажирала.

Планът, договорен в сряда, предвижда спиране на насилието, освобождаване на задържаните, изтегляне на армията от градските райони, свободно движение за наблюдателите и представителите на медиите, както и преговори между режима на Башар Асад и опозицията.

Сблъсъците в Сирия обаче продължават въпреки споразумението. В петък сирийски военни части отнеха живота на най-малко 23 души при поредните демонстрации срещу управляващите. Днес трима цивилни загинаха в град Хомс, а в провинция Идлиб четирима военни са били убити от дезертьори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна