Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти заплашиха с протести, ако бъдат увеличени образователните такси

Снимка: БГНЕС

Станислава Пирчева, Светослава Кузманова

Таванът на студентските такси скача от 50 на 55 на сто от издръжката на един студент. Промяната беше подкрепена от просветното министерство след среща с представители на студентските съвети. Окончателната цифра ще стане ясна след гласуването на бюджета в парламента.

Междувременно представители на студентските съвети на най-големите университети у нас заплашиха с протест, ако таксите за следване догодина бъдат увеличени. 265 хиляди са студентите в България и този ресурс може да бъде мобилизиран за оказване на обществен натиск, заплашиха студентските съвети.

В позиция, адресирана до парламента, няколко министри и премиера, студентите настояват за нов закон за наука и висше образование и нов начин на финансиране на системата. Според студентите таксите за догодина може да скочат с до 36% и те смятат, че ректорите ще се възползват от дадената им възможност.

Председателят на студентския съвет в УНСС Калоян Димитров обяни:
Всяка година държавната субсидия за издръжка на студент се намалява, а студентските такси се покачват. Държавата плаща повече пари за обучението на един ученик от средното образование, отколкото за един студент.

Докато представители на осем университета настояваха таксите за догодина да не бъдат увеличавани, други техни колеги от националното представителство на студентските съвети бяха на среща в просветното министерство с главния секретар на ведомството Красимир Велчев. По време на срещата студентите не са получили уверение, че таксите няма да бъдат вдигани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна