Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Първанов: ГЕРБ програмира хаос на вота

Първанов обяви, че ще се върне в БСП след края на мандата си като държавен глава.
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ създаде технология и машина за избори с познати инструменти от близкото минало и програмира хаос на този вот, заяви президентът Георги Първанов. Според държавния глава трябва да се започне подготовката за приемане на нов Изборен кодекс, който да гарантира честни избори след година и половина.

ГЕРБ създаде една своеобразна технология, една машина за избори, в която новото е съчетанието на добре познати от близкото и по-далечното минало инструменти. Остава обаче съмнението за безпардонна преднамереност, целяща политическа победа на една партия на всяка цена. На тези избори умря политиката. Това беше състезание на технолозите, не надпревара на личности, на програми, на политики. ГЕРБ показа мускули. Един от основните изводи е, че телевизорът победи хладилника. ГЕРБ се изгради като ефективна машина за избори, основаваща се на система от йерархия, зависимости, икономически мотиви, която създава мрежа за печелене на избори, каза Георги Първанов.

Президентът заяви, че след края на мандата му ще се върне в БСП. Той обаче не претендира за лидерското място. Първанов коментира, че ако БСП иска да спечели следващите избори, промяната в партията е неизбежна. Необходима е нова коалиционна политика, защото формулата "Коалиция за България" се е изчерпала.

Имаше навремето един виц: състезават се съветски и американски отбор, руснаците губят, след което в съветския печат излиза съобщение "Нашите се класираха втори, а американците предпоследни". За партия с потенциала, със самочувствието, с амбициите на БСП 600-700 хиляди гласове за общински съветници са крайно недостатъчни. В БСП - да. Връщам се на следващия конгрес. Вероятно ще седя на последния ред. Кой ще бъде лидерът на партията зависи от това какви номинации ще направят основните, общинските партийни организации, заяви президентът.

Първанов каза, че няма да се кандидатира за депутат, но ще даде шанс на хората да гласуват за него, без да уточнява формата на участието си в следващите избори.

Информация на Мира Стефанова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна