Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският сенат прие антикризисните мерки

Утре се очаква Берлускони да подаде оставка
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Италианският сенат гласува пакет от антикризисни мерки. Утре предстои премиерът Силвио Берлускони да подаде оставка. За негов приемник на премиерския пост се сочи известният икономист и бивш дългогодишен еврокомисар Марио Монти.

Президентът на Италия Джорджо Наполитано се стреми да ускори разрешаването на политическата криза и да даде на новоназначения пожизнен сенатор Марио Монти мандат за съставяне на правителство още преди отварянето на финансовите пазари в понеделник сутрин.

Американският президент Барак Обама в телефонен разговор изрази пред италианския си колега увереност, че страната ще успее да състави преходно правителство, което да изпълни "агресивна програма от реформи, за да възстанови доверието на пазарите".

Очаква се премиерът Силвио Берлускони да подаде оставка още утре вечер, след като обещаните пред Европейския съюз икономически мерки бъдат приети и в двете камари на Парламента – днес в Сената, а утре в Камарата на депутатите.

Самият Берлускони е склонен да подкрепи кандидатурата на Марио Монти за премиер в интерес на Италия, а според по-подозрителните и за да защити от нови загуби собствените си компании, които се котират на борсата. Заради острите вътрешни разногласия по въпроса обаче е възможно управляващата досега партия на Берлускони да предостави само външна подкрепа на новото техническо правителство.

Информация на кореспондента на БНР в Италия Ирина Стоилова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени