Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арабската лига замрази членството на Сирия

Набил Елараби, председател на Арабската лига, и Хамад Бин Ясем ал-Тани, катарски премиер, на срещата на организацията в Кайро.
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Арабската лига обяви, че прекратява членството на Сирия в организацията, докато сирийският президент Башар Асад не започне да прилага споразумението за прекратяване на насилието срещу демонстрантите. От лигата призоваха за санкции спрямо Дамаск и поканиха сирийската опозиция за преговори.

В изявление, прочетено в Кайро от катарския премиер Хамад Бин Ясем ал-Тани, пише, че лигата е решила "да прекрати дейностите на сирийските делегации на срещи на Арабската лига" и да приложи "икономически и политически санкции спрямо сирийското правителство". Тани обясни, че Дамаск има време до 16 ноември да прекрати насилието над демонстранти, а след това замразяването на членството ще започне да действа. Той каза също, че 19 страни са гласували в полза на решението, Ливан и Йемен са били против, а Ирак се е въздържал.

От арабската организация призоваха също за изтеглянето на посланиците на арабски държави от Дамаск.

Междувременно Юсеф Ахмед, представител на Сирия в Арабската лига, заявил, че решението на организацията да замрази членството на Дамаск нарушава хартата на лигата и показва, че тя "служи на западните и американските цели". Ахмед казал пред сирийската държавна телевизия, че подобно решение може да бъде взето само с единодушие и то на среща на върха на лидерите на 22-те страни-членки в организацията. В случая решението беше взето на срещата в Кайро на външните министри от организацията.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна