Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийската опозиция иска Арабската лига да прекрати членството на Дамаск

Сирийци протестират пред седалището на Арабската лига в Кайро, като развяват своя национален флаг.
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Външните министри от Арабската лига се събират на извънредна среща днес в египетската столица Кайро, където може да решат да прекратят членството на Сирия в организацията, предаде телевизия Ал Джазира.

Регионалната организация е подложена на натиск както от свои страни-членки, така и от европейски държави, които настояват да бъдат предприети действия срещу Дамаск. Халид ал-Хабас, който е съветник на генералния секретар на 22-членната организация, заяви за Ал Джазира, че Арабската лига "не е отхвърлила идеята да прекрати членството на Сирия".

Според Афра Джалаби, която е член на опозиционния Сирийски национален съвет, е време съветът да бъде признат от Арабската лига като легитимен представител на сирийския народ.

Това, което се опитва да направи Сирийският национален съвет, е да накара Арабската лига да го признае за летигимното лице, което представлява исканията на революционерите и на сирийския народ в страната. Искаме Арабската лига да замрази членството на Сирия и да предприеме стъпки, които да гарантират защитата на цивилните в Сирия, включително да бъде позволено на международни наблюдатели и медии да бъдат в Сирия, каза Джалаби по Ал Джазира.

Съгласно споразумението от 2 ноември, договорено с помощта на Арабската лига, Сирия обеща да изтегли армията от градовете, в които има демонстрации срещу режима на президента Башар Асад, да освободи политическите затворници и да започне разговори с опозицията.

Оттогава досега обаче силите за сигурност са убили над 100 души само в град Хомс, съобщи организацията за защита на човешките права "Хюман райтс уоч" в доклад, публикуван в петък. По данни на Организацията на обединените нации (ООН) правителствените репресии са довели до смъртта на над 3500 души от началото на протестите през март.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна