Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦРУ може да премести централата си за Балканите в Белград

Централата на ЦРУ за Балканите вероятно ще бъде прехвърлена от София в Белград през 2012 година. Това съобщи белградското многотиражно издание "Ало". В западната ни съседка по официални информации действат 55 тайни служби от 44 държави.

Според изданието, новият център на ЦРУ за Югоизточна Европа ще бъде разположен в новото посолство на САЩ в Белград, което трябва да бъде завършена през август 2012 г. Посолството ще има 7 сгради и ще заема 40 000 кв. м., а в него ще работят над 400 служители. Строежът му струва 114 млн. долара. Дипломатическият комплекс ще бъде разположен в луксозния белградски квартал "Дедине".

Светко Ковач, директор на сръбското военно разузнаване, коментира пред изданието, че засега няма официална информация, че централата на ЦРУ за региона ще бъде местена. Сръбският пенсиониран генерал от разузнавателните служби Радован Радинович коментира, че САЩ са избрали Сърбия и Белград, защото те могат да осигурят геостратегическо наблюдение към тази част на Балканите.

Сръбски експерти по сигурността изразиха опасения, че в новия дипломатически комплекс ще бъдат инсталирани подслушвателни апарати, които ще снимат всички сателитни и електронни сигнали в Сърбия. Така Вашингтон ще може да подслушва всички сръбски граждани, институциите в страната, както и целите Западни Балкани.

Николай Кръстев - кор. на БНР в Белград

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна