Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арабската лига замрази членството на Сирия

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Тълпи гневни привърженици на сирийския режим нападнаха снощи саудитското посолство в Дамаск и консулствата на Франция и Турция в Латакия. Това стана часове след като Арабската лига оповести, че замразява членството на Сирия, докато не прекрати насилието срещу цивилни.

Според някои информации, катарското посолство в сирийската столица също е било обкръжено. Катар е председател на специалната комисия на Арабската лига за сирийската криза. Малко преди демонстрациите, катарският премиер и външен министър Хамад Джасем ал Тани оповести решение на организацията, според което Дамаск няма да има право да участва в срещите на Лигата и нейните агенции, докато не изпълни плана за прекратяване на кръвопролитията. Решението ще влезе в сила в сряда. Лигата призовава арабските страни да отзоват посланиците си от Сирия, каза катарският премиер след спешната среща в Кайро. Освен това, организацията ще наложи икономически и политически санкции на Дамаск.

Организацията на обединените нации, Съединените щати и Великобритания изразиха одобрение от решението на Арабската лига.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна