Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСК иска специализиран съд за делата по несъстоятелност

Снимка: БГНЕС

От Българската стопанска камара предлагат да бъде създаден специализиран съд, който да се занимава с делата по несъстоятелност. Камарата настоява за опростяване на процедурите и съкращаване на сроковете по обявяване във фалит. Това е една от мерките на БСК за подобряване на бизнес средата у нас в условия на криза, посочи Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК.

Бизнесът настоява да има механизъм на парламентарен борд, за да се минимизира броят на новите законодателни актове, включително и на подзаконовите норми. От 170 приети закона, промени са извършени в 158 от тях още през първата година. Не се прилага изискването от закона за оценка на въздействието, каза Божидар Данев.

Щом няма оценки на въздействието, няма политическа отговорност от тези, които са внесли промените в нормативните актове. Няма търсене на политическа отговорност. Tази промяна в нормативните актове до какво е довелa? Примерно - до какво доведе увеличението на социално осигурителната вноска? Кой го внесе и каква е политическата отговорност, че се намалиха приходите?

Сериозни проблеми за бизнес средата създават растящите нива на сивата икономика.

2008-2010 година – 8,5% са станали приходите в социално осигурителните фондове. Миналата година се увеличи с 1,8 пункта социалните осигуровки, с 5,9% работната заплата и с 5,6% минималните прагове и имаме 300 милиона дефицит в постъпленията в НОИ.

Отбелязва се и тотален спад на местните и чуждестранните инвестиции, съпроводен с ръст на спестяванията.

За пореден път бизнесът поиска ускорено въвеждането на електронно правителство: Да дадем на хората от Естония да ни направят електронно правителство. Държавата изглежда не може или не желае да го направи.

Публичен регистър на дарителите на държавни институции ще изсветли връзката с обществените поръчки, смятат работодателите: Ще видите странни цифри. Обикновено спонсорите и дарителите получават обществени поръчки.

От Стопанската камара настояват да спре нелоялната конкуренция от МВР, което контролира охранителната дейност, а само извършва такава: С държавни средства, с държавни коли, с държавен бензин, с държавни радиостанции, с държавно облекло, с държавни оръжия. Това е все едно митническите служители да започнат да правят внос – износ. Типичен конфликт на интереси. РДВР-тата издават фактури за услуги.

Информация на Олга Иванова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна