Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСК оповестява данни за бизнесклимата в България

Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара ще оповести днес данни за актуалното състояние на бизнесклимата в България. Ще бъдат представени и предложенията на камарата за реформи. Бизнесът може да осигури повече приходи, ако паднат пречките и бариерите пред него, заяви заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев в интервю за "Хоризонт" и предаването "Преди всички":

На първо място, това е често променящата се нормативна среда, безкрайните допълнения и изменения. Те създават несигурност при планирането на бизнеса. В това число са съдебната система, бавните процедури по несъстоятелност, които блокират за дълго време активите на фалиралите предприятия. Това са тежките регулации - разрешителните за строеж стават все по-тежки, големият проблем с таксите, който притиска бизнеса - таксите за административните услуги , за смет. Проблем има и с достъпа до финансиране, в това число и с евросредствата.

По повод възобновяването на дебатите за пенсионната реформа заместник-председателят на Българската стопанска камера заяви, че целта е оставане по-дълго време в осигурителната система:

Ако искаме да увеличим пенсиите, за което в момента няма средства в проектобюджета, трябва да предприемем мерки, за да се отложат някои разходи на пенсионната система чрез повишаване на възрастта и да се осигури по-голяма приходност в пенсионните фондове с увеличаване на осигурителния стаж.

Пенсионна реформа не се прави на парче, само защото не достигат пари в бюджета, заяви бившият социален министър Иван Нейков и призова за спешно свикване на Консултативния съвет, който обединява експертния потенциал по въпросите на пенсионната система.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна