Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите твърдо против отнемането на клас "Прослужено време"

Снимка: БГНЕС

Цвети Стоянова

Правителството на Бойко Борисов смята да въведе нова система за заплащането на държавните служители от следващата година. Предвижда се увеличението на заплатата да зависи от оценката, която служителят ще получава всяка година. Добавката за прослужено време се премахва и става част от основната заплата. Бонусите няма да зависят от събраните глоби от ведомството. Всички тези новости засягат и служителите както в държавни институции, така и в общините.

Предлаганите промени в наредбите за заплащането на държавните служители бяха обсъдени в Тристранния съвет. Категорична е позицията на синдикатите против отпадането на клас "Прослужено време" и прибавянето на парите от тази категория, които формират до 30 процента от заплащането на някои служители, съм основната заплата.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев посочи, че синдикатите настояват тази система да бъде тествана пилотно в част от администрацията, и ако даде ефект да бъде приложена цялостно. Според Тренчев ако промените бъдат въведени шоково от началото на 2012 година ще настане хаос със заплащането на държавните служители.

Лидерът на КТ "Подкрепа" посочи, че основна слабост в новите наредби е липсата на обжалване на атестациите. Ако служител смята, че е оценен неправилно, няма към кого да се обърне. Константин Тренчев попита "на арменския поп ли или на мюфтията да отиде да се жалва".

По принцип работодателите подкрепят тази част от административната реформа и смятат, че е спаведливо да има 70% твърда заплата и 30% бонусна система. Председателят на БСК Божидар Данев посочи същевременно, че няма ясни критерии, по които администрацията да бъде оценявана за свършена работа.

Според предварителните очаквания правителството трябваше да приеме двете наредби на 16 ноември, но синдикатите са получили уверение, че ще бъдат внесени корекции в проектите след проведените дискусии. Така наредбите може да влязат в сила от април или юни 2012 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна