Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия ще търси квалифицирани кадри от чужбина

Ройтерс / БНР

Германия ще опита да стимулира икономическия растеж и да намали недостига на квалифицирана работна ръка чрез опростяване на процедурите за набиране на служители от чужбина, заяви германският министър на икономиката Филип Рьослер.

Той посочи, че управляващата коалиция е договорила мерки, като има и финансиране за координиране на рекламна програма чрез търговските камари в страната.

Строгите правила за наемане на квалифицирани работници от страни извън ЕС не помагат за преодоляване на силния недостиг на инженери и други високо квалифицирани служители в Германия. Очаква се този проблем да се задълбочи отчасти заради застаряването на населението и ниската раждаемост.

Според сегашното германско законодателство, ако компания иска да наеме служители от чужбина, трябва първо да докаже, че не може да намери подходящ кандидат в ЕС. Правилата са по-строги от тези в повечето други европейски държави и според експерти по имиграционните въпроси системата кара квалифицираните чуждестранни работници да се насочват към други страни, като
Великобритания и Ирландия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна