Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дянков: Трябва да се действа консервативно, без рискове

Снимка: БГНЕС

Законопроектът за държавния бюджет за 2012 година обсъждат на първо четене депутатите. Прогнозираният ръст е в размер на 2,9% от Брутния вътрешен продукт, но както призна финансовият министър, заради кризата в Европа изчисленията са правени на базата на растеж от едно на сто. В разходната част най-голям е относителният дял на пенсиите и социалните плащания. Правителството обяви, че с предимство са области като здравеопазване, образование и култура за сметка на съкращаването на средствата за отбрана, сигурност и вътрешен ред.

Предвидените приходи в хазната са за на 17 млрд. лв., а разходите – близо 8 млрд. лв. От Данък върху доходите на физическите лица се очаква да постъпят над 2.2 млрд. лв. От акцизи се очаква да постъпят 4 млрд. лв. Запазва се максималният осигурителен доход от 2000 лв. Не се променя минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст – 136.08 лв. Запазва се и периодът на плащане на обезщетение при бременност и раждане – 410 дни и размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете до двегодишна възраст – 240 лв.

Управляващите от ГЕРБ определиха бюджета като консервативен, целящ да запази финансовата стабилност във време, когато над Европа надвисва нова криза. От БСП, ДПС, Синята коалиция, както и представители на "Атака" заявиха, че в бюджета липсват антикризисни мерки и политика за повишаване на доходите, както и мерки за започване на отлаганите досега реформи.

Със 138 гласа "за" бе гласувано дебатите да се излъчват пряко по БНТ и БНР. Парламентът изслуша доклада на Министерския съвет от министъра на финансите Симеон Дянков. Той подчерта, че основната задача на правителството е продължението на политиката по финансова стабилност. Бюджетът се прави във време на нова рецесия в Европа, но Еврокомисията е благосклонна към страната ни, каза Дянков. Трябва да се действа консервативно, без да се допускат рискове. Очакваният ръст, ревизиран от 3.7% до 2.3%, по който показател страната ни се нарежда на пето място в Европа, уточни Дянков:

Основната фискална цел, която си поставяме за 2012 година, е още по-консервативна - дефицит от 1.3% от БВП. Свиването на дефицита ще се постигне при запазване на същите нива на преките данъци. Очакваме постепенно възстановяване на вътрешното търсене и това да се превърне в основния двигател на растежа. Прогнозата ни е в края на 2012 г. инфлацията да е на ниво около 2.5%. Финансовата стабилност е в основата на националната сигурност. Тази стабилност става все по-важен фактор в Европа.

Изслушан бе и докладът на Всишия съдебен съвет, както и този на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, представен от Менда Стоянова.

Ръст на БВП от 1 - 1,5 % е по-вероятен от заложените в правителствения проект 2,9%. Затова бизнесът трябва да бъде стимулиран с данъчни облекчения, каза изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова. В Института смятат, че проектобюджетът на ГЕРБ не е достатъчно консервативен.

Даниел Инков

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна