Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция обяви пълна подкрепа за Арабската лига

Снимка: Нихал Йозерган

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу ще представя Турция на извънредната среща на външните министри на Арабската лига в мароканската столица Рабат, посветена на насилието в Сирия. Преди да замине, Давутоглу проведе среща с представители на сирийската опозиция. Лигата прекрати членството на Сирия, докато режимът на Башар Асад не спре насилията.

На сирийските управляващи им беше предложен последен шанс да спрат насилствените репресии над антиправителствените демонстрации, но те го отхвърлиха, заяви Давутоглу

Сирия също е била поканена на срещата в Рабат, но местната администрация заяви, че няма да участва. Позицията на Сирия я поставя в директен сблъсък и все по-нарастваща изолация с 22-те мюсюлмански държави, членуващи в Арабската лига.

Давутоглу заяви, че Анкара оказва пълна подкрепа на решенията на Лигата, а законността на всяка администрация подлагаща гражданите си на насилия е под въпрос. Анкара предупреди гражданите си да не пътуват в Сирия, прекрати проучванията за добив на петрол със страната и заплаши, че може да спре и доставките на ток.

Тъй като Арабската лига отказва контакти със сирийската опозиция, е вероятно Турция да започне да изпълнява посредническа роля. 

Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна