Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция преустанови проучванията за добив на петрол, които осъществява съвместно със Сирия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Турция преустанови проучванията за добив на петрол, които осъществява съвместно със Сирия. Анкара може да спре енергийните доставки за Дамаск, след като отношенията се обтегнаха заради кървавите репресии на сирийския режим, заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. Турция доставя на Сирия електричество от 2006 година насам, като годишно изнася директно около 1.4 млрд. кВтч. Страната снабдява Сирия и с вода, но засега не е известно дали ще спре тези доставки.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган с остър тон призова сирийското правителство да накаже онези, които носят отговорност за нападенията над турските дипломатически мисии преди няколко дни. Ердоган отправи едно от най-острите си послания към режима в Дамаск. Обръщайки се неуважително към сирийския президент с малкото му име, турският държавен глава каза:

Вече не очакваме сирийското правителство да прояви честно, убедително, смело и решително лидерство. Никой не очаква, че то ще отговори на исканията на международната общност.

Междувременно турският външен министър Ахмед Давутоглу замина за участие в извънредната среща на Арабската, която се провежда в Рабат. Преди да отпътува, Давутоглу заяви, че Турция се обявява за санкции с влияние, което да не нанесе вреда на сирийския народ.


Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна