Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли план за разбиване на "Атака"?

Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров определи исканата му оставка от неговия доведен син - евродепутата Димитър Стоянов, като план на ГЕРБ за разбиване на партията. Димитър Стоянов поиска оставката на Сидеров заради катастрофалните резултати на партията на президентските и местните избори.

Това е една част от офанзивата, която ГЕРБ и лично лидерът на ГЕРБ води в момента срещу партия "Атака". Както разбрахте, той през 2006 година обещал на тогавашния американски посланик да унищожи "Атака". Явно този план върви и по отношение на Димитър Стоянов. Това нещо Борисов може да го направи.

В отговор премиерът Бойко Борисов заяви, че не е участвал в каквито и да е разговори с американския посланик през 2006-та година за унищожаването на партия "Атака".


Повтарям, никога няма да наруша добрия тон към вас каквито и думи да изречете. Две години и половина аз винаги съм благодарил навсякъде, където съм бил, за подкрепата, която вие сте ми оказвали. Няма телевизия, няма интервю във вестник, където аз да не съм ви благодарил лично. Как ще ви благодаря за това, че ме подкрепяте и в същото време ще ви унищожавам. Не е вярно. Не се подвеждайте. Официалната американска позиция е, че не коментират това, което има в "Уикилийкс".

Пред "Хоризонт" Димитър Стоянов потвърди, че иска оставката на Сидеров и заяви, че спешно трябва да бъде свикан националния сбор на "Атака". Ако това не стане, според новото изборно законодателство, партията няма да има право да се явява на следващи избори.

Не смятам, че може да се търси някаква теория на конспирацията. Още в предишния парламент имаше изказване, включително и на президента как ще бъде унищожена партия "Атака". Това не се случи и защо не се случи, защото партия "Атака" се ползваше с широко обществено доверие, тъй като следваше своята приета визия. В момента виждаме една пълна загуба на доверие - депутати на "Атака" подписаха искане до Конституционния съд заедно с депутати от ДПС, което на практика легитимира партия ДПС, която ние сме искали от същия този Конституционен съд да бъде обявена за противоконституционна.

Информация на Даниел Инков и Лили Царева.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна