Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвиненият за смъртта на Яна остава в ареста

Снимка: БГНЕС

Пламен Трифонов, обвиняемият за смъртта на Яна Кръстева в Борисовата градина, остава в ареста. Въпреки твърденията на адвокатите му, че не той е извършител на убийството, съдия Иван Коев прецени, че на този етап трябва да бъде потвърдено постоянното му задържане.

Николай Русинов – мъжът, който за кратко беше задържан покрай убийството на Яна, беше най-споменаваното име в съдебната зала. За него стана ясно, че е бил в близки отношения с Яна. Той твърди, че се е разделил с нея няколко часа преди смъртта й и когато си е тръгнал, момичето е било живо.

Според адвокатите на Пламен Трифонов всички направени дотук експертизи водят именно към негово участие в престъплението и че няма нищо, което да обвързва Трифонов с извършването на убийството. Те смятат, че доказателствата срещу клиента им са твърде слаби и дори не е категорично доказано, че намерените косми в ръката на Яна са от него. Защитниците обвиниха прокуратурата в тенденциозно разследване.  

Самият Трифонов заяви категорично пред съда, че не е бил в Борисовата градина, не познава Яна и не я е убил.

Съдът обаче прецени, че делото е на твърде ранен етап и че доказателствата стигат, за да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение. Съдебният състав предупреди прокуратурата, че трябва да се събират още доказателства, защото тези не стигат за обвинителен акт. 

Майката на Пламен Трифонов, която беше в съдебната зала, потвърди, че била заедно с него в часовете на убийството на Яна. Тя се опака, че върху нея е бил оказван психологически натиск при първия й разпит в МВР:

Още първия път, когато ни задържаха, непрекъснато влизаха следователи. Почна да ме разпитва, даже казаха нито е изнесена присъда, оттук се отнасят присъдите, в съда се произнасят. "Вие сте отгледали един убиец, вие...", не знаем, такива положения. Искаха мен да ме затварят в някаква стая, за да проговоря. Още с влизането аз, като културен човек, влизам и казвам "Добър ден", на мен ми се задава въпрос "Къде ти е шапката?" Нито шапка съм имала, нито синът ми е донесъл шапка, нито синът ми е извършил това убийство, каза Емилия Иванова.  

Иванова коментира, че върху нея е оказван натиск, за да подпише показания, които уличават сина й, след като 14 часа е била държана гладна и жадна. Накрая тя подписала листове, които не знае какво съдържат.

Адвокатът на Пламен Трифонов също твърди, че има много натиск и опит за психологическо въздействие върху клиента му.

Софийският апелативен съд ще решава по казуса за мярката за неотклонение след седмица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна