Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партията на Су Чи се завръща в политическия живот в Мианма

Аун Сан Су Чи
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Партията на Аун Сан Су Чи В Мианма е постигнала съгласие отново да участва в политическия процес след знаците за реформи в страната, предаде Би Би Си. "Националната лига за демокрация" обяви, че смята да се регистрира отново като политическа партия, за да може да участва в бъдещи избори.

Решението на партията беше обявено след среща на 100 високопоставени нейни членове в най-големия град в Мианма Янгон. Единодушно решихме, че "Националната лига за демокрация" ще се регистрира съгласно законите за регистрация на партии и ще участва в идните частични избори гласи официално съобщение на партията.

Като цяло смятам, че мнозинството от хората ни одобряват регистрацията отново, обясни пред Би Би Си Нобеловият лауреат за мир Аун Сан Су Чи за настроението в "Национална лига за демокрация".

Партията бойкотира изборите в Мианма през ноември 2010 г., които бяха първите в страната за последните 20 години. Причината беше, че изборните закони тогава не позволяваха на Су Чи, която е бивш политически затворник, да се кандидатира. Законът междувременно беше променен и сега Су Чи иска партията й да се опита да спечели 48-те места в парламента, които бяха овакантени след назначаването на министри. Частичните избори тепърва предстои да бъдат насрочени.

"Националната лига за демокрация" спечели изборите в Мианма през 1990 г., но на партията не й беше позволено да управлява, след като военната хунта в страната обяви резултатите от вота за невалидни. След изборите Су Чи беше държана години наред под домашен арест и беше освободена преди година от новото правителство. Тя преговаря с него за освобождаването на политическите затворници и въпреки че някои от тях бяха пуснати, далеч не всички са на свобода.

Когато казвам, че се чувствам неудобно да говоря за стаданията си, мисля за други, които страдаха повече. А в ситуация като нашата умираха хора. Според мен никой, който е все още жив, няма право да се оплаква, коментира Су Чи периода, по време на който е държана под арест.

Междувременно стана известно, че американският президент Барак Обама ще изпрати държавния секретар Хилари Клинтън в Мианма през декември. Това ще бъде първата визита на държавен секретар на САЩ в Мианма от над 50 години насам. Обявяването на предстоящото посещение беше направено, след като Обама е говорил по телефона с продемократичния лидер Аун Сан Су Чи. Визитата на Клинтън е знак, че Мианма е постигнала известен нарпедък към демокрация и настоящият момент може да е подходящ за изграждането на нови отношения между двете нации, подчерта Белият дом. 

След години на мрак, станахме свидетели на проблясъци на напредък през последните няколко седмици. Президентът Тейн Сейн и парламентът на Мианма предприеха важни стъпки по пътя към реформи. Започна диалог между правителството и Аун Сан Су Чи. Правителството освободи някои политически затворници. Облекчени са някои от ограниченията за медиите и беше одобрено законодателство, което може да отвори политическата обстановка. Взети заедно, това са най-важните стъпки към реформи в Мианма, които сме виждали от години, каза президентът Обама.

САЩ обаче се притесняват най-вече заради затворената политическа система в Мианма, начина, по който се третират малцинствата, задържането на политически затворници, както и отношенията на страната със Северна Корея, допълни американският държавен глава.

Така че днес помолих държавния секретар Хилари Клинтън да отиде в Мианма. Тя ще бъде първият американски държавен секретар, който ще посети страната за последните над 50 години. Тя ще проучи дали САЩ могат да помогнат за положителен преход в Мианма и да започнем нова глава в отношенията между нашите две страни. Тази възможност ще зависи от това дали правителството на Мианма ще предприеме по-конкретни мерки. Ако Мианма не успее да тръгне по пътя на реформи, ще продължи да бъде изправена пред санкции и изолация, подчерта Обама.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна