Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюлетините в София няма да се броят наново

Снимка: Архив

Върху няколко акцента фокусира вниманието си съдебната репортерка Силвия Великова в своя седмичен анализ на събитията в съдебната система.

Тя разясни казуса около делото за касиране на кметския вот в София, при което Административният съд отхвърли всички доказателствени искания на жалбоподателите. Бюлетините няма да бъдат преброявани отново, тъй като според съда делото няма за цел да преповтаря изборния процес, а да установи дали са извършени административни нарушения. 

В анализа става дума и за процедурата по касиране на президентските избори по делото, образувано от Конституционният съд по искането на 71 народни представители от БСП, ДПС и Атака. И понеже тази процедура все още не е прилагана, според репортерката тъкмо чрез нея ще се види пълна ли е конституцията с мъртви текстове, или не. 

В седмичния анализ на събитията в съдебната система се отделя специално място на делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, което предизвика такъв широк обществен отзвук. Поводът - гледането същия ден на мярката за неотклонение на Пламен Трифонов, който остана в ареста. Адвокатът на Трифонов Иван Антонов упорито настоява, че доказателствата не водят към него. В репортажа ще чуете и позицията на майката на Пламен Трифонов, Емилия Иванова.

Чуйте целия анализ в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени