Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралия разследва изчезването на досие за визитата на президента Обама

Американският президент Барак Обама и австралийският премиер Джулия Гилард
Снимка: БГНЕС

Австралийските власти продължиха днес разследването, целящо да установи как е попаднало на обществено място секретно досие с подробности за програмата на президента на САЩ Барак Обама по време на скорошното му посещение в Австралия, предаде Франс прес. 125-страничният документ с телефонните номера и други координати на австралийски и американски официални лица бе намерен в четвъртък близо до сградата на парламента от австралийски журналист, работещ за новинарската компания "Феърфакс". "Случаят се разследва. Според отдавнашната практика, австралийското правителство не коментира въпроси, свързани със сигурността", заяви официален говорител за АФП.

По-голямата част от секретните материали представляват подробно изложение на програмата на Обама в Австралия. 27-те часа от президентската визита в сряда и четвъртък са описани минута по минута. Уточнява се коя врата на колата е предвидено да използва в даден момент високият гост, посочват се и подробности за седалките на автомобилите от кортежа.

Секретният текст съдържа много точни данни за служители от американската "Сикрет сървис", която отговаря за сигурността на държавния глава, за предвидените пътувания, за придружаващата го линейка, за персонала, който би се намесил при евентуален проблем, за комуникациите и разузнаването, цитира агенцията данни на австралийския журналист Дилан Уелч. Според него надпис върху папката уточнява, че информацията в нея не бива да става достояние на неупълномощени лица, добавя АФП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна