Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия заплаши да излезе от ДОВСЕ заради американските планове за ПРО

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Русия може да излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), ако САЩ продължи да прилага плановете си за изграждане на система за Противоракетна отбрана (ПРО) на Стария континент. Това заяви в телевизионно обръщение руският президент Дмитрий Медведев. Той подчерта, че Москва остава отворена за диалог, но само ако има ясна правна основа за дискусии и сътрудничество.

Не затваряме вратата нито за продължаване на диалога със Съединените щати и Северноатлантическия алианс по въпросите на противоракетната отбрана, нито за практическото сътрудничество в дадената сфера, обясни руският държавен глава.

Ако ползотворен диалог не се осъществи, Русия може да замрази по-нататъшните стъпки в процеса на разоръжаване.

При неблагоприятно развитие на ситуацията Русия си запазва правото да се откаже от по-нататъшни стъпки в областта на разоръжаването и съответно контрола над оръжията, каза Медведев.

Москва е готова също да разположи съвременни оръжейни системи, които да неутрализират европейските компоненти на ПРО.

Руската федерация ще разположи в западната и южната част на страната съвременни ударни оръжейни системи, гарантиращи огневото поразяване на европейския компонент на противоракетната отбрана. Една от тези стъпки ще бъде разгръщането на ракетния комплекс "Искандер" в Калининградския район, допълни руският президент.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна