Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чилийски студенти влязоха в сблъсъци с полицията

Снимка: БГНЕС

Чилийски студенти влязоха в сблъсъци с полицията по време на протест с искане за повече държавни субсидии за образованието, предаде Асошиейтед прес. В Колумбия и Аржентина студенти също излязоха по улиците на спонтанни демонстрации.

Чилийската полиция използва сълзотворен газ и водни струи срещу група протестиращи, които бяха покрили лицата си с черни маски и замеряха блюстителите на реда с камъни и бутилки. Двадесетина демонстранти са задържани. Собственик на камиони се оплакал, че демонстранти подпалили един от камионите му и изпотрошили стъклата на друг.

Студентите в Чили започнаха протестна кампания преди шест месеца, за да настояват за повече пари за обществената образователна система. Повечето от акциите им завършиха със сблъсъци с полицията.

Говорителят на чилийското правителство Андрес Чавик определи студентските протести като ненужни, изтъквайки, че в момента парламентът обсъжда усилено как да увеличи бюджета за образованието.

Протестите в Чили вдъхновиха подобни акции в други страни от Латинска Америка. Няколко хиляди колумбийски студенти участваха вчера в множество протестни демонстрации. В аржентинската столица Буенос Айрес около 1000 студенти преминаха в шествие по централните улици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени