Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирак: Икономически санкции спрямо Сирия са невъзможни

Хошияр Махмуд Зебари
Снимка: ЕПА / БГНЕС

"Не е възможно" Багдад да наложи икономически санкции на Сирия заради търговските й отношения с Ирак и големия брой иракски бежанци там. Това заяви иракският външен министър Хошияр Зебари, цитиран от агенция Франс прес.

Не е възможно, по мнение на Ирак, да бъдат наложени икономически санкции на Сирия, заявил Зебари на пресконференция в иракския град Наджаф, който е едно от свещените за шиитите места. Обявяваме нашите възражения по въпроса, допълнил Зебари. От думите не става ясно дали това означава, че Ирак ще откаже да прилага предложения пакет от санкции на Арабската лига. Той ще бъде обсъден от финансовите министри на държавите-членки на организацията днес и от въшните министри в неделя.

Арабската лига даде на Дамаск краен срок до петък, 25 ноември, да допусне наблюдатели от организацията или да й бъдат наложени санкции. От страна на Сирия нямаше отговор по въпроса. Според Турция неуспехът на Дамаск да допусне мисия с наблюдатели увеличава притесненията, че сирийските власти се опитват да прикрият влошаваща се хуманитарна ситуация в страната.

По данни на ООН над 3500 души са били убити в Сирия от началото на протестите в средата на март срещу режима на президента Башар Асад.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна