Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИСР предупреди за предстояща рецесия в еврозоната

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди, че еврозоната и Великобритания може да навлязат в рецесия и освен това намали прогнозата си за световен растеж, предаде Би Би Си.

За Великобритания ОИСР предвижда, че икономиката на страната ще се свие с 0,02 процента през четвъртото тримесечие на 2011 г. и с 0,14 на сто през първото тримесечие на 2012 г. За еврозоната прогнозите са за свиване с 1 процент през последните три месеца на 2011 г. и с 0,4% през следващите три. Организацията също ревизира надолу прогнозата си за световния икономически растеж, който според нея ще бъде 3,8 на сто през тази година и 3,4 процента през следващата.

Доверието отслабва и при домакинствата, и при компаниите. Спада доверието на бизнеса и потребителите. Защо това се случва - ние смятаме, че голяма част от причините за този спад на доверието, който води до ниска активност, е резултат от това, което се възприема като неадекватен отговор от страна на политиките в еврозоната, както и в САЩ, заяви Пиер Карло Падоан, който е заместник-генерален секретар и главен икономист на организацията.

ОИСР предупреди, че "негативно събитие" в еврозоната би могло да причини свиване на икономиката в световен мащаб. Повече от обикновено световните икономически перспективи зависят от събитията, смятат от организацията, чието седалище е във френската столица Париж. ОИСР включва страни като държавите-членки на еврозоната, САЩ и Япония.

Докато ОИСР обяви прогнозите си за икономическия климат в идните месеци, Дейвид Скемъл, който е икономически експерт и мениджър в "Шрьодерс"- британска компания за управление на активи със седалище в Лондон, заяви, че постоянното пускане на нови държавни ценни книжа на финансовите пазари допринася за кризата.

Трябва по някакъв начин да си върнем доверието на инвеститорите. Трябва да го направим доста бързо. Сега е много подходяща седмица да говорим за това, защото имаме пускане на около 17 милиарда облигации през тази седмица. В известен смисъл това е, което плаши инвеститорите в облигации, защото издаването на нови облигации е постоянно. През следващата година 950 милиарда облигации ще бъдат пуснати. Очевидните коментари са, че, първо, това е много голяма цифра и второ, че ако инвеститорите в облигации купят тези ценни книжа, имаме истински проблем, обясни Дейвид Скемъл.

Според него пазарите очакват фискална консолидация и координация в еврозоната. Освен това инвеститорите имат нужда от добри новини.

Ако погледнете какво се случва на световните финансови пазари днес, италианският пазар на облигации определено има по-добър ден. Това обаче не е ситуацията за всички европейски пазари на облигации. Лихвите на германския пазар например са се покачили днес, така че този пазар няма толкова добър ден. Мисля, че въпросът е в това, че очакванията в момента са много ниски. Така че когато чуем малко информация, която е позитивна и въпреки че МВФ заяви, че не са се договорили за заем с Италия, но в същото време имаше съобщения, че очакват още мерки за икономии, мисля, че това са новините, които пазарите искат да чуят. Смятам, че пазарите в крайна сметка знаят накъде отиваме - към по-голяма фискална консолидация и по-голямо фискално единство. Мисля, че как ще стигнем там е въпрос на дискусии и ще зависи от политиците. Смятам обаче, че всяка информация, която казва, че отиваме в тази посока е добра новина, обясни Скемъл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени