Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Росенова ще оглави Апелативния наказателен спецсъд

Снимка: БГНЕС

Новият административен ръководител на Апелативния наказателен спецсъд е съдията от Софийския градски съд Даниела Росенова. Тя беше избрана след балотаж. За нея гласуваха 14 от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Това беше третият опит на ВСС да избере шеф на Апелативния специализиран съд, на заседанието присъства и новият правосъден министър. Две бяха кандидатките - Румяна Илиева и Даниела Росенова, които се бориха за гласовете на ВСС, след като при първото гласуване никой не събра необходимите 13 гласа.

След избора Росенова каза, че е изненадана, че точно тя е била предпочетена от Висшия съдебен съвет. След това обеща да работи при спазване на процесуалните срокове, а при напомняне от страна на журналистите - и да работи независимо, както работели всички съдилища. Росенова обедини около себе си хората около председателя на Върховния административен съд Георги Колев, с когото е работила в Градския съд, а преди това и в прокуратурата. За другата явила се на балотаж - Румяна Илиева, гласуваха хората около Лазар Груев.

Що се отнася до работата й по дела, свързани с организираната престъпност, Даниела Росенова обясни, че досега е гледала само мерки за неотклонение, но те не са кои да е. Става дума за мярката на "Килърите" и на "Наглите". Именно тя беше съдията, който остави "Килърите" в ареста, след което Софийският апелативен съд ги пусна. И досега министърът на вътрешните работи не пропуска да напомни, че това решение на апелативните магистрати е било неправилно.

Такива дела има в последните години, които се гледат предимно в провинцията, а що се касае до тези, които са на производство в Софийски градски съд, съм участвала в делата за "Наглите" и "Килърите" в производство по мерки за неотклонение, каза Росенова.

По-рано днес се провали изборът за апелативен прокурор на София. 14 от 24-мата членове на ВСС пуснаха невалидни бюлетини. Единственото изказване, което предшества избора, беше това на главния прокурор Борис Велчев. Той призова за гласуване по съвест след оценката му за неубедително представяне на двамата кандитати. Участниците бяха двама, след като фаворитът на Велчев прокурор Вичо Вичев се оттегли заради скандал за документ с невярно съдържание по дело за бащинство. Неправомерно ли Вичев е представил бележка, че е стерилен - това се проверява от инспектората на прокуратурата по делото. Огласяването на скандала дни преди избора на апелативен прокурор на София Борис Велчев определи като "обичайно традиционно" преди ключови избори в прокуратурата да се развихрят страстите.

Винаги има развихряне на страсти, когато наближат избори в съдебната власт и в частност в прокуратурата, вероятно сме свидетели на поредния епизод, каза Велчев.

Скандалът съпътстваше и един от двамата останали кандидати - Венцислав Андреев беше питан по дело за подкуп срещу бивш висш прокурор и информацията е, че е предупредил подслушвано лице. Андреев обясни, че става дума за друг бивш негов колега, когото предупредил, след като антимафиоти му казали да направи това, за "да не се стига до неприятна ситуация". Велчев обяви това обяснение за неубедително.

Информация на Силвия Великова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна