Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите заявиха, че през единадесетия ден на стачка са били спрени 179 от 234 влака

Снимка: БГНЕС

Стачката на железничарите продължи единадесети пореден ден. По данни на синдикатите, от 237 влака, които е трябвало да се движат между 8,00 и 16,00 часа, стачката е спряла 179. В 14 ч. стачните комитети на железничарите и ръководството на Национална компания "Железопътна инфраструктура" започнаха преговори, които обаче не донесоха резултат. Председателят на стачния комитет на синдиката на железничарите към КНСБ Димитър Динев обобщи:

Ръководството ни предложи проект за сключване на стачно споразумение, като отлагат подписването на колективния трудов договор след 1 януари 2012 г., а същевременно искат от пети да прекратим стачните действия. Има и други предложения, в които няма ясна формулировка на защитата на нашите работници и служители, синдикални членове от съкращения.

Влаков кондуктор в Пловдив обяви гладна стачка в знак на несъгласие с предложенията на ръководството на БДЖ за постигане на споразумение по Колективния трудов договор, предаде кореспондентът на БНР Кремена Данева:

В знак на несъгласие с предложенията на ръководството на БДЖ за посгигане на споразумение по Колективния трудов договор, кондукторите Недялка Зоева от Карлово и Недко Кертов от Пловдив обявиха гладна стачка. Кертов, който е и председател на синдикалната организация към Съюза на транспортните работници в Пловдив бе категоричен, че ще прекрати протеста си, единстевно ако председателят на съвета на директорите на Холдинг БДЖ. Той обаче прекрати протеста си след като беше прегледан от екип на "Бърза помощ", който му забранени да гладува, защото е прекарал два инфаркта. Колегите му също са го молили да се откаже и са успели да го разубедят. Въпреки това той настоява за 24-часови преговори до подписване на споразумение, в което да залегнат договорените клаузи от 10-и март т.г. 

Владимир Владимиров отиде в Пловдив и лично разговаря със стачкуващите. От Пловдивската централна гара не се движат влаковете за Карлово и Асеновград. Спрени са и мотрисите за Панагюрище и Пещера, както и бързият влак Дияна за София. Потегли единствено международният влак Истанбул - Белград, тъй като екипът му не се присъедини към протеста.

На централна гара София има малко протестиращи. Стачкуващ служител коментира пред репортера на БНР Радостина Билярска, че сегашното разрешение за стачка е валидно до 10 декември, когато влиза в сила новият график за движение на влаковете. Ако дотогава няма споразумение, синдикатите трябва да искат ново разрешение от Национална комисия за помирение и арбитраж.

Директорът на БДЖ Йордан Недев също присъства на протестите в София. Той заяви, че има шансове за стабилизиране на дружеството. Работниците, които  не получават заплата  заради стачката,  ще получат обезщетение от фондовете на синдикатите.

Преговорите между ръководството на БДЖ и синдикатите ще продължат в понеделник. В първия работен ден от новата седмица КНСБ и КТ "Подкрепа" ще внесат съдебен иск срещу решението на ръководството на БДЖ да закрие 96 влака по време на стачката. Пред "Хоризонт" президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че това е локаут и нарушава арбитражното решение за гарантиране на минимално транспортно обслужване.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна