Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саркози: Договорът между 17-те страни от еврозоната е отворен за всички

Снимка: БГНЕС

Опитите на европейските лидери да постигнат споразумение между всичките 27 страни относно промени в договора, които да заздравят еврозоната, изглежда са се провалили, съобщи Евронюз. В лицето на опозицията от страна на Великобритания, те решиха да се фокусират върху споразумение само сред 17-те страни от еврозоната, след повече от осем часа преговори тази нощ.

"Както знаете, ние бихме предпочели реформа на договорите на ЕС сред 27-те страни. Това не беше възможно заради позицията на нашите британски приятели. Затова ще имаме междуправителствен договор между 17-те, отворен за всички, които ще искат да се присъединят към нас," думи на френския президент Никола Саркози.

Безизходицата бе предвидима: британският премиер Дейвид Камерън заплаши да наложи вето на всичко, което може да навреди на интересите на Великобритания. Няколко по-малки европейски нации обаче се чувстват принудени да се огънат пред Франция и Германия, които искат по-стриктна фискална дисциплина.

Дейвид Камерън наложи вето върху промени в целия договор на ЕС за справяне с кризата в еврозоната, като заяви, че те не са в интерес на Великобритания:

"Както заявих преди да дойда в Брюксел, че ако не успея да получа задоволителни гаранции за Великобритания в новия Европейски договор, то тогава няма да се съглася с него. Предложението не бе в интерес на Великобритания, така че аз не го приех", каза Камерън и обясни: 

"Ние искаме страните от еврозоната да се съберат и да решат своите проблеми. Трябва обаче да позволим това да се случи в рамките на договорите на ЕС, само ако има подходяща защита за единния пазар и за други ключови британски интереси. Без тези гаранции е по-добре да нямаме договор в рамките на договор, а страните да вземат съответните мерки поотделно".

Новото споразумение, което ще наложи по-строги бюджетни правила, ще бъде сключено между страните от еврозоната. Както Великобритания, така и Унгария, изглежда ще останат извън неговите рамки. Швеция и Чехия ще обсъдят споразумението. Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че този ход е "много разумен" и няма да постави Великобритания в изолация. Той каза още, че подписването на този договор би означавало загуба на националния суверенитет.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна