Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия очаква решението на ЕС дали ще й предостави статут на кандидат-член

Снимка: предоставена на БНР от Медия център - Белград

На срещата на европейските лидери в Брюксел трябва да бъде взето решение дали на Сърбия да бъде предоставен статут на кандидат-член, а на Черна Гора - дата за започване на преговори с ЕС. Хърватия ще подпише Договор за присъединяване от 1 юли 2013 г. Часове преди ЕС да оповести решението си за Сърбия неизвестността в Белград се увеличава.

Управляващите правят доста плахи прогнози за възможността Брюксел да одобри кандидатурата на Белград. Въздържаността на Сърбия идва от факта, че ЕС иска Белград да направи решаваща крачка към признаване на Косово и създаване на възможност Прищина свободно да участва в регионални форуми. Нещата допълнително се усложняват, защото доминираното от сърби Северно Косово, не признава институциите на Прищина и държи Белград като своеобразен заложник по пътя към ЕС.

Според анализатора Владимир Тодорич от белградския неправителствен Център за нова политика, ЕС трябва да насърчи Сърбия: 

Ако вратата за ЕС се затвори в петък пред Сърбия, това ще бъде деструктивно и за по нататъшния ход на преговорите между Белград и Прищина , което никой не го желае то дори и самата Прищина. Ситуацията в Сърбия би се дестабилизирала=

Николай Кръстев – кор. на БНР в Белград

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна