Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската Камара на депутатите ще гласува плана на правителството на Марио Монти

Снимка: Архив

Камарата на депутатите на италианския парламент ще гласува плана на правителството на Марио Монти, предвиждащ строги икономии, за да се успокоят пазарите в кризисния за Италия момент. За да влязат в сила, мерките ще трябва да ги одобри и Сенатът, което се очаква да стане до Коледа.

Правителството на Марио Монти ще бъде подложено на вот на доверие в Долната камара на Парламента. По този начин ще бъдат одобрени възможно най-бързо спешните антикризисни мерки на кабинета, без политическите партии да имат възможност да внасят промени в тях.

Пакетът от мерки включва икономии в бюджета, увеличаване на данъците и пенсионна реформа на обща стойност 30 милиарда евро. Мерките целят да възвърнат доверието на международните инвеститори в италианската икономика и да снижат лихвите по държавните облигации.

Очаква се при гласуването днес следобяд правителството да получи подкрепата на двете основни политически сили в Парламента – "Партията на свободата" на бившия премиер Силвио Берлускони и лявата "Демократическа партия". Те изразиха несъгласие с някои от мерките, но заявиха, че ще ги гласуват от чувство за отговорност.

Срещу реформите се обяви единствено Северната лига, която за последните два дни протестира в Парламента.

Заради опозицията на отделни лобита Марио Монти не успя да включи в програмата си някои от по-рано обещаните мерки за либерализиране на отделни сектори като фармацията и такситата, но той обеща да направи това още в началото на следващата година.

Информацията е на кореспондента на БНР в Рим Ирина Стоилова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна