Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава транспортната стачка в Италия

Снимка: Архив

Камарата на депутатите на италианския парламент ще гласува плана на правителството на Марио Монти, предвиждащ строги икономии, за да се успокоят пазарите. В Италия се провежда 24-часова национална транспортна стачка срещу предвидените бюджетни иконимии.

Стачкуват шофьорите на междуградските автобуси, а към тях ще се присъединят и колегите им от градския и железопътния транспорт. 24 часовата общонационална стачка ще обхване цяла Италия. В големите градове като Рим, Милано и Неапол, с изключение на часовете пик, ще престане да работи целият обществен транспорт - автобусите, трамваите и метрото. В железопътния транспорт ще бъде гарантирано само движението на влаковете на дълги разстояния.

Поредната транспортна стачка в Италия, организирана от синдикатите, е в знак на протест срещу орязването на бюджета на обществения и железопътния транспорт и с искане за обновяване на колективния трудов договор в сектора.

Общата кризисна ситуация в Италия наложи икономии в транспорта, но според синдикатите, те ще имат драматични последствия - ще ограничат драстично транспортните услуги за гражданите и ще доведат до загуба на много работни места.

Информацията е на кореспондента на БНР в Рим Ирина Стоилова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна