Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георге Иванов защити македонския език и идентичност

В годишното си обръщение към парламента, македонският президент Георге Иванов заяви, че “занапред няма да се съгласи и да приема никакви доклади и оценки, в които се не се зачита македонският език и идентичност".

Тези думи на македонския президент бяха пряко адресирани до Брюксел, а единствената страна, спомената неколкократно и поименно в неговото Годишно обръщение, бе Гърция: “Република Македония е реалност, за въпроси, каквито са нашите върховни ценности - национална идентичност, език, култура и Конституцията - изобщо не искам и не е необходимо да разговаряме”, бе категоричен Георге Иванов.

Най-много време той отдели на победата, която в международен план през тази година Македония е постигнала с Решението на Международния съд в Хага в нейна полза по делото, заведено срещу Гърция, и се ангажира, че присъединяването на Македония към НАТО и Европейския съюз остава нейна стратегическа цел. Той обаче не обясни как ще бъде постигната тя при заявената твърда позиция по отношение конституционното име на републиката.

Информацията е на кореспондента на БНР в Скопие Мартин Минков

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна