Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирия ще приеме наблюдатели от Арабската лига на своя територия

Сирийският заместник-министър на външните работи Фейсал ал-Мекдад и помощник генералният секретар на Арабската лига Ахмед Бен Хели при подписването на протокола
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Сирия се е съгласила да позволи наблюдателна мисия на своя територия, за да съблюдава прилагането на споразумението за прекратяване на деветмесечните кръвопролития, предаде Франс прес. Сирийският заместник-министър на външните работи Фейсал ал-Мекдад и помощник-генералният секретар на Арабската лига Ахмед Бен Хели са подписали протокола за разрешаване на наблюдатели в седалището на организацията в Кайро.

Сирия се е съгласила да подпише протокола, защото искаме политическо решение в Сирия и защото искаме да намерим решение с помощта на Арабската лига. Това заяви на пресконференция в Дамаск сирийският външен министър Уалид ал-Муалем. Подписването на протокола е началото на сътрудничество с Арабската лига и ние ще приветстваме мисия на наблюдатели от Арабската лига. Суверенитетът е защитен съгласно текста на протокола, каза още ал-Муалем.

Сирия се е съгласила да парафира документа, след като е била посъветвана от Русия да ратифицира мирния план на Арабската лига. Те ни посъветваха да подпишем протокола и ние последвахме съвета им, допълни външният министър.

Дамаск отлагаше със седмици парафирането на протокола за мониторинг, въпреки че беше приел други части от мирния план на Арабската лига. Организацията замрази членството на Сирия и обяви санкции спрямо режима на президента Башар Асад заради кървавото смазване на протестите срещу властта му.

Наблюдателите ще съблюдават условията на мирния план за прекратяване на смазването на протестите срещу режима. Те включват изтеглянето на сирийските сили за сигурност от градовете и селата и открити преговори с опозицията.

Екип от наблюдатели на Арабската лига ще замине за сирийската столица Дамаск до 72 часа, съобщи след подписването на документа генералният секретар на организацията Набил Елараби. В рамките на два до три дни ще бъде изпратен екип от наблюдатели, оглавяван от помощник генералния секретар на Арабската лига Самир Сейф ал-Язал и включващ правни и административни наблюдатели, заявил Елараби пред репортери. Той допълнил, че ще последват и други екипи, включващи експерти по човешки права.

Бурхан Галиун, лидер на Сирийския национален съвет (СНС), разкритикува приемането на наблюдателна мисия на Арабската лига от страна на режима в Дамаск. Според него това са просто маневри на управляващите. "Сирийският режим прави маневри, за да предотврати" влизането на сирийския въпрос в Съвета за сигурност на ООН, смята Галиун. Това е само разиграване. Нямат намерение да приложат никаква инициатива, каза той за мирния план на Арабската лига.

Сирийската опозиция ще иска военна интервенция на Арабската лига, ако режимът в Дамаск продължи с кървавото смазване на протестите, каза още лидерът на СНС. Ако сирийският режим продължи със своите насилствени репресии, СНС ще прибегне до арабски превантивни сили. Трябва да използваме сила в ограничен вид в определени райони, заявил Галиун пред репортери.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна