Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Закона за МВР се обсъждат в Девин

Радостина Чернокова - кор. на БНР в Смолян

На семинар в Девин се обсъждат предложения за промени в Закона за МВР, свързани с използването на сила, огнестрелно оръжие и помощни средства от полицейските органи.

В законодателната промяна се залага изискването полицейските органи да използват физическа сила и помощни средства само когато това е абсолютно необходимо. Тези промени ще хармонизират нашия закон с разпоредбите на Европейската конвенция за правата на човека, коментира Благородна Макева, заместник-председател на Постоянната комисия по правата на човека и полицейска етика в МВР:

Да бъде включено като едно изискване в Чл. 74 и други текстове от нашия закон, изискването за абсолютна необходимост преди прилагането на съответното полицейско правомощие. В настоящия момент нашият закон борави с термина "като крайна мярка", което понякога остава не така добре разбрано при прилагането на нормата, макар че крайната мярка, от гледна точка на нашето законодателство и обученията, които провеждаме с полицейските служители, е единствено когато това правомощие се преценява като абсолютно необходимо за осъщестявване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна