Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес едва ли ще бъдат избрани нови съдебни инспектори, смята Явор Нотев

Явор Нотев
Снимка: БГНЕС

Има вероятност днес да не се стигне до избор на нови съдебни инспектори, смята заместник-председателят на парламентарната правна комисия Явор Нотев. Процедурата е записана в дневния ред на започващото извънредно заседание на парламента. В специално писмо осем неправителствени организации поискаха спиране на процедурата с аргумента, че не е прозрачна.

Аз съм склонен да споделя тези притеснения, които са изразени в писмото. Там има резерви по отношение на начина, по който, ако се формира съставът на инспектората, той ще може да изпълни предназначението си във връзка с преобладаващия брой действащи прокурори, които са предложени.

Това практически е дефект на закона, тъй като предварително няма как тези, които са вносители на съответните кандидатури, да се координират по между си и да обсъдят кой ще предложи съдия, кой ще предложи прокурор?

Това е оставено до голяма степен на случайния подбор и на подбора, който би могъл да бъде направен между заявили желание юристи. А дали ще има избор, освен осъзнатото евентуално решение за неговото отлагане в резултат на коментари на тези проблеми, аз си мисля, че чисто практически този избор е подложен на известен риск заради изискването за квалифицирано мнозинство и начина, по който беше свикано това извънредно заседание, каза по повод писмото Нотев в предаването "12+3".

Повече за интервюто на Явор Нотев можете да прочетете в рубриката "Общество".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна