Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия привлича чуждестранни инвеститори за паневропейските коридори 10 и 11

Снимка: БГНЕС

Министърът на инфраструктурата на Сърбия Милутин Мърконич заяви в граничния Димитровград (Цариброд), че са осигурени средствата за изграждане на паневропейския транспортен коридор номер 10 и това не е свързано с въпроса за сръбската кандидатура за членство в ЕС.

Мърконич посети строителните работи на магистралата край Димитровград, където заяви, че с изграждането на Коридор 10 няма да бъде натоварен държавният бюджет. Чуждестранни партньори са заинтересовани за общо изграждане на коридори 10 и 11, допълни той:

От 330 км автомагистрала са изградени 180 км и на търгове са дадени още 150 км. Това ще ни струва 1,5 млpд. евро, а нето валутният прилив на целия коридор номер 10 ще удвоим от 150 на 300 милиона евро. Това означава, че за 10 години ще ни се изплати това, което сме инвестирали.

Министърът посочи, че с изграждането на транспортния коридор се променя икономическата структура на общините, през които минава коридорът, а най-добър пример за това е община Димитровград, която извлича полза от дошлите близо 1000 строители, ангажирани за изграждане на автомагистралата.

Частта на магистралата от Димитровград е от най-сложните в строителен план. Околовръстният път край града е разделен на 3 лота. Стойността на строежите на откритите трасета, мостовете, тунелите и възлите възлиза на 69 милиона евро. Частта от Пирот до Димитровград, дълга 14,3 км, е разделена на 2 лота - от Пирот до Суково и от Суково до Димитровград. Работите там възлизат на 28 милиона евро. Ще бъдат построени 7 моста с обща дължина 1200 метра и ще бъдат пробити два тунела с обща дължина около 1700 метра. Строителните дейности се извършват от фирма "Алпина" още от през ноември 2010 г. и трябва да приключат за 540 дни.

Информацията е на Николай Кръстев - кор. на БНР в Белград

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна