Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди сирийци протестираха в Хомс

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Най-малко 20 000 души излязоха да протестират днес в сирийския град Хомс, където наблюдатели на Арабската лига започнаха обиколка за запознаване със ситуацията, предаде Ройтерс, като се позова на активисти. Наблюдателите пристигнаха в Хомс, за да установят дали правителството изпълнява плана за спиране на насилственото потушаване на антиправителствените демонстрации. Според телевизия Дуния те са се срещнали с местния губернатор ден, след като в Хомс бяха убити най-малко 34 души.

Делегацията проверява щетите, нанесени от терористичните групи в Баб Сбаа, и има среща с един от отвлечените и със семейства на мъчениците, съобщи телевизията, цитирана от Ройтерс.

По информация на държавната осведомителна агенция САНА силите за сигурност са убили няколко членове на "въоръжена терористична група", които се опитали да влязат от Турция в Сирия. Властите са иззели оръжия, боеприпаси, военни униформи, комуникационна апаратура и фалшиви документи за самоличност.

Според САНА терористи са нападнали газопровод близо до град Растан в провинция Хомс, посочи Ройтерс.

Почти 70 000 демонстранти са излезли по улиците на сирийския град Хомс от различни квартали, окуражени от присъствието на наблюдатели от Арабската лига, това съобщи за "Хоризонт" Айвин Како от сирийската правозащитна организация за човешките права. От сутринта броят на демонстрантите, който е бил 20 хиляди нараства значително, уточни тя.

Той започна като малък протест, събираха се, отначало бяха 20 хиляди в една от махалите, а сега вече са най-малко 70 хиляди, обясни Како. 

Докато част от протестиращите са се присъединявали към основната група в Хомс, срещу тях е открита стрелба. Ранени са 4-ма души, един от тях сериозно, уточни Како. Силите за сигурност използват срещу тях сълзотворен газ, за да ги спрат и разпръснат.

2-ма демонстранти са убити в град Дераа, двама цивилни пък са убити в град Дума, имало е и инцидент в университета в Дамаск. Поне 18 души са арестувани, те арестуват и студенти, заяви още Како.

Информация на световните агенции и Ангелина Пискова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна