Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наблюдателите на Арабската лига засега не са установили нередности в Сирия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Някои райони на град Хомс са в лошо състояние, но делегатите на Арабската лига не са видели нищо плашещо. Това заяви ръководителят на мисията с наблюдатели на арабската организация в Сирия, цитиран от Ройтерс.

Имаше някои места, където ситуацията не беше добра. Но нямаше нищо плашещо, поне докато бяхме там. Нещата бяха спокойни и нямаше сблъсъци, обяснил суданският генерал Мохамед Ахмед Мустафа ал-Даби за положението в Хомс, който е един от градовете с най-големи протести срещу режима на президента Башар Асад.

Наблюдателите от Арабската лига ще бъдат разположени днес в Хама, Идлиб и Дераа, също арена на антиправителствени демонстрации, съобщил за Франс прес Мохамед Ахмед Мустафа ал-Даби. Наблюдателите обикалят Сирия, за да приложат мирния план на Арабската лига за прекратяване на насилственото смазване на антиправителствените протести. Те ще се разположат и около сирийската столица Дамаск, казал ал-Даби в интервю по телефона за агенцията.

Сирийци в град Хомс са отказали да се срещнат с наблюдатели на Арабската лига в присъствието на офицер от сирийската армия, съобщили местни активисти за Ройтерс. Наблюдателите напуснаха квартал "Баба Амро", защото отказаха да влязат в квартала, без да бъдат ескортирани от полковник-лейтенант Мудийн Неда от Четвърта дивизия. Семействата на мъчениците и ранените отказаха да се срещнат с тях в негово присъствие, а наблюдателите си тръгнаха, разказал Ахмед, местен активист и жител на "Баба Амро".

Междувременно дезертьори са убили четирима войници от редовната сирийска армия и са ранили най-малко 12 други при засада в провинция Дераа, съобщиха правозащитници, цитирани от Франс прес. Според Сирийската обсерватория за човешки права нападението е било извършено на път между село Кирбет Газалех и град Даел в южната сирийска провинция, люлка на едни от най-големите протести срещу президента Башар Асад.

Сирийските власти пък са освободили от затвора 755 души, задържани заради антиправителствените протести, съобщи държавната телевизия, цитирана от Франс прес. Седемстотин петдесет и пет затворници, които са били свързани със скорошните инциденти в Сирия и които не са проливали сирийска кръв, бяха освободени, пишеше в кратко съобщение по телевизията. През ноември Сирия също обяви, че е освободила 1180 затворници и посочи сходни условия за пускането им на свобода.

Освобождаването на затворниците е една от ключовите точки в мирния план на Арабската лига за прекратяване на вътрешната криза в страната, одобрен миналия месец от Дамаск.

На наблюдателите на Арабската лига не им е било позволено да определят реалната ситуация в сирийския град Хомс, гласи мнението на френското външно министерство, цитирано от Франс прес. Няколко наблюдатели на Арабската лига успяха за кратко да бъдат в Хомс вчера. Краткостта на тяхната визита не им позволи да разберат действителността на ситуацията в Хомс. На наблюдателите на Арабската лига трябва да им бъде позволено да се върнат без забавяне в този измъчен град, да пътуват навсякъде в него свободно и да имат необходимия контакт с обществеността, заяви Бернар Валеро, говорител на френското външно министерство.

В същото време Русия призова Сирия да осигури колкото е възможно повече свобода за наблюдателите на Арабската лига, които вече започнаха инспекциите си в различни сирийски градове, предаде Франс прес. Ние постоянно работим със сирийските управляващи, призовавайки ги напълно да сътрудничат на наблюдателите от Арабската лига и да създадат работни условия, които са възможно най-удобни и свободни, заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция в Москва.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени