Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тленните останки на Вацлав Хавел бяха положени в семейната гробница

Кораб с цветя и венци за бившия чешки президент Вацлав Хавел плава по река Вълтава
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Тленните останки на бившия чешки президент и герой на "Нежната революция" от 1989 г. Вацлав Хавел, който почина в средата на декември на 75 години, бяха положени днес в семейната гробница в гробището Прага-Винохради, съобщи чешката агенция ЧТК, цитирана от Франс прес. Церемонията се проведе в тесен семеен кръг, петнайсет години след втория брак на Хавел с актрисата Дагмар Вешкрнова.

Госпожа Вешкрнова-Хавлова, братът на починалия - Иван Хавел, неговата съпруга и няколко приятели на семейството взеха участие в религиозна церемония, отслужена от католически свещеник. В основаното през 1885 г. гробище Прага-Винохради, до което се извисява неоготическата църква "Свети Вацлав", са погребани редица личности от политическия, културния и спортния живот на Чехия. В гранитната гробница на фамилията на Хавел са положени и тленните останки на първата му съпруга Олга, която почина през 1996 г.

Името на Вацлав Хавел, без да се посочва поста му, бе гравирано през изминалата нощ върху гробницата. Високата четири метра гробница е обградена от бронзови барелефи на ангели и на Дева Мария.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна