Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Париж: Мисията на Арабската лига в Сирия не успява да изпълни задачата си

Ален Жупе
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Мисията с наблюдатели на Арабската лига в Сирия не е в състояние да изпълни задачата си, както трябва, заяви френският външен министър Ален Жупе, цитиран от Франс прес.

Подкрепяме Арабската лига, която изпрати наблюдатели в Сирия, но в момента тази мисия не е в състояние да свърши работата си, както трябва, заявил Жупе на втория ден от посещението си в Тунис. Министърът също така осъди "жестоките и брутални репресии" на режима на сирийския президент Башар Асад спрямо демонстрантите, при които досега са загинали над 5 хиляди души.

Жупе изрази и съжаление за това, че противопоставянето на Русия е попречило да бъдат взети допълнителни мерки спрямо Дамаск от Организацията на обединените нации (ООН).

Екип от наблюдатели на Арабската лига се намира в Сирия от 26 декември и се опитва да установи дали режимът на Асад се съобразява с мирния план за прекратяване на насилието. Според критици на мисията тя е била напълно надиграна от правителството и не е успяла да сложи край на близо 10-месечните кръвопролития.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна