Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалиция за България иска изслушване на финансовия министър за измервателните уреди по бензиностанциите

Снимка: БГНЕС

Коалиция за България ще инициира изслушване на финансовия министър Симеон Дянков относно срока за поставяне на измервателни уреди на бензиностанциите. Това стана ясно след среща на ръководството на БСП и сдружението на собствениците на малките и средните бензиностанции. Сергей Станишев ще отправи към министъра на финансите въпрос и по време на парламентарния контрол.

Ако има нагласи от другите парламентарни групи, ще се стигне и до внасяне на предложение за законови промени за отлагане на изискването за монтиране на нивомери за отчитане на горивото до 31 март. Според анализ, в България шестте големи вериги за продажба на горива имат около 880 бензиностанции, а всички останали са малки и средни. Разходът за въпросните устройства ще е между 15 и 18 000 лева, а не между 3 000 и 4 000 лв. Това усилие няма да доведе до постъпления в държавната хазна, а до масирано фалиране на малките и средните бензиностанции, нарастване на сивата икономика и безработицата, коментира Станишев.

В 57 общини в България няма нито една бензиностанция на шестте големи вериги. В 84 общини има само по една бензиностанция от тези вериги.

Дойчин Лазаров, собственик на малки бензиностанции, вече е затворил една:

За да постигна ефект на това нещо, аз трябва да инвестирам най-малко 40 000 лева, които няма как да ги възстановя.

Ивайло Николов обясни, че като собственик на селска бензиностанция е вложил труд и средства в бизнесa, а друга алтернатива няма. От бранша са категорични, че не може да има сива икономика в горивата, тъй като има достатъчно контрол на измервателните уреди.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна