Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН и САЩ разкритикуваха увеличилите се убийства на демонстранти в Сирия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Организацията на обединените нации (ООН) категорично осъди увеличаването на убийствата на демонстранти срещу режима на сирийския президент Башар Асад след разполагането на мисия с наблюдатели на Арабската лига. ООН разкритикува също тормоза на наблюдателите, предаде Евронюз.

В дните от началото на наблюдателната мисия на Арабската лига, допълнително около 400 души са били убити. Това е средно по около 40 човека на ден. Това е много по-висок брой, отколкото преди разполагането на мисията, каза по този повод Сюзан Райс, постоянен представител на САЩ в ООН.

По-рано ООН обяви, че около 5000 души са загинали при протестите в Сирия от началото им през март 2011 г.

Вчера 11 членове на мисията на Арабската лига бяха ранени в пристанищния град Латакия. Това стана, след като автомобилът им беше нападнат от протестиращи, които подкрепяли управляващия режим.

Преди реакцията на ООН сирийският президент Башар Асад произнесе реч, в която се зарече да удари с "железен юмрук" виновните за безредиците в страната, които според него са "терористи". Държавният глава също осмя усилията на Арабската лига да спре продължаващото десет месеца насилие срещу демонстранти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна